Kategorier
Varmepumpe

Varmepumpehus på utedel

En varmepumpe har to deler, en innedel og en utedel. Begge er viktig å plassere strategisk for å få best mulig effekt og problemfri drift. Utedelen er som regel enkelt å finne plass til, mens innedelen kan ha sine utfordringer. Man bør derfor tenke på hvor innedelen skal stå først, deretter utedelen. Disse to bør nemlig plasseres så nærme hverandre som mulig.

Dette er hva du må tenke på når varmepumpens utedel skal plasseres:

  • God luftilstrømning er viktig for at varmepumpen skal fungere godt. Utedelen tar opp energi og store mengder med luft skal gå igjennom. Det er derfor utrolig viktig at noe ikke sperrer for, og varmepumpens utedel kan derfor ikke dekkes til eller plasseres i et lukket rom. Det er her varmepumpehus kommer inn. For å beskytte varmepumpen uten å hindre funksjonen eller redusere effekten kan man bygge et varmepumpehus rundt.
  • Utedelen bør ha en skjermet plassering for vær og vind. En skjermet plassering vil hindre slitasje, og løv og snø vil ikke dekke varmepumpens utedel. Dette vil også et varmepumpehus hjelpe til med. Ved å både velge en skjermet plassering og beskytte utdelen med enten et varmepumpehus eller et tak over vil gjøre at varmepumpen holder seg bedre over tid.
  • En annen viktig ting å huske på er at varmepumpens utedel vibrerer på grunn av kompressoren. Det kan derfor være smart å bruke en vibrasjonsdemper og feste utedelen på grunnmur eller egnet bakkestativ. Dersom utedelen monteres direkte på trevegg vil dette kun gi lydresonans i veggen.
  • En varmepumpe vil alltid lage litt lyd. Unngå derfor å plassere utedelen ved et soveromsvindu eller i nærheten av naboen.
  • Fra utedelen vil det kondensere og renne vann, særlig ved enkelte temperaturer og værforhold. Husk derfor på at varmepumpehuset skal bygges slik at vann kan få renne fritt. En annen ting å ha i bakhodet er at på vinterhalvdelen vil også vannet som renner fryse til is. Dette kan føre til at det blir svært glatt der varmepumpens utedel plasseres.

For at utedelen skal bli plassert mest mulig strategisk og smart kan det være å anbefale at en autorisert forhandler finner plasseringen for deg – eller at dere sammen diskuterer hvor det er best. Installering av varmepumpens utedel skal ikke gjøres selv, men av fagpersoner som er sertifiserte.