Kategorier
Varmepumpe

Ulike typer varmepumper

Det finnes forskjellige typer varmepumpe og du bør være klar over dine behov når du skal velge den rette for deg. Men hva er forskjellen på varmepumpene?

 

Norge er et langt land og det viser godt igjen på klima som er forskjellig fra nord til sør. Ettersom vi er et land med ekstremt mye vær så er det greit å ta det i betraktning når man skal velge varmepumpe. Den pumpa som er best et sted fungerer nødvendigvis ikke like bra et annet sted. Derfor er det viktig å sørge for at man engasjerer dyktige fagfolk som er autoriserte forhandlere og montører av varmepumper. Få dem gjerne hjem på befaring og la dem se din bolig, snakk med dem om dine behov og så kommer dere sammen frem til beste varmepumpa for din bolig.

Flere typer varmepumpe
Velg riktig type varmepumpe for din bolig

Hvilke typer varmepumpe?

Når du skal kjøpe varmepumpe har du valget mellom tre forskjellige typer. Luft-til-luft som er den vanligste pumpen de fleste av oss kjenner til. Luft-til-vann fungerer noe annerledes ettersom den henter energi fra uteluften og gir varmen via for eksempel gulvvarme, radiatorer eller vifter. Dette er et godt alternativ om du skal bygge nytt eller renovere en bolig fra gulv til tak.

 

Den siste er vann-til-vann varmepumpen som henter energien fra grunnvann, sjøvann, jord eller fjell. Her kommer også varmen til boligen gjennom vannbåren gulvvarme, radiatorer eller vifter. Etter som temperaturen er jevnere der disse pumpene henter varmen fra, så vil det også gi en jevnere temperatur i boligen. Disse varmepumpene henter varme fra energibrønner i bakken, nedgravde slanger i jorda, slanger som senkes i sjøen eller fra selve grunnvannet.

 

Disse pumpene har også veldig lang levetid og kan fint holde i 20 år. Du får selvsagt støtte fra Enova til de fleste pumpene, men om du velger en vann-til-vann pumpe, så får du god støtte fra Enova og selve pumpen vil holde i opptil 20 år. Pumpene tjener seg selv inn i pris på ca 3-5 år i det du sparer på strøm for å varme opp og drifte din bolig.

Velg riktig leverandør

Sett deg godt inn i hva de forskjellige pumpene er og hvordan de fungerer, og ta kontakt med godkjente leverandører i ditt område for å få gode priser. Om du ikke har lyst til å jobbe med å finne disse selv, kan du legge ut varmepumpen på anbud slik at de godkjente leverandørene kontakter deg.