Kategorier
Varmepumpe

Slik fungerer avtrekksvarmepumpe

Det finnes mange ulike varmepumper på markedet. Først og fremst må du velge hva slags virkemåte du skal gå for. Her får du vite hvordan en avtrekksvarmepumpe, eller ventilasjon, fungerer.

Avtrekksvarmepumpe

En avtrekksvarmepumpe fungerer på den måten at den henter varme fra ventilasjonsluft. Denne ventilasjonsluften trekkes ut fra våtrom og kjøkken, deretter brukes denne varmen på nytt til å varme opp rom og vann. Noen kaller også denne typen varmepumpe for ventilasjonsvarmepumpe.

Denne pumpen bruker altså gammel luft til å lage ny luft som kan varme opp boligen din. Dette kan være et godt valg for mange.

Støtte fra Enova

Det kan være verdt å merke seg at med en avtrekksvarmepumpe kan du få inntil 20.000 kroner i Enova tilskudd.

Hvem skal velge avtrekksvarmepumpe

Et godt råd er å snakke med en leverandør som kan gi deg svaret på hva som vil være best for akkurat din bolig. Hvis du nå likevel lurer på hvem som burde velge en avtrekksvarmepumpe skal du få litt innsikt i dette.

Det kan for eksempel være lønnsomt for de som har felles ventilasjonsavtrekk med resten av blokken/bygget eller for de som allerede har en form for avtrekksventilasjon uten at de har balansert ventilasjon. Da blir pumpen som en ekstra del som fungerer sammen med det du allerede har.

De som fra før av har vannbåren gulvvarme kan gjerne vurdere en avtrekksvarmepumpe. Du vil da kunne bruke denne pumpen til å gi varme til det vannbårne systemet.

Pris er viktig

For de fleste av oss er varmepumpe pris viktig. Det kan også hende at du har et budsjett å forholde deg til og at du derfor leter etter en pumpe under et spesielt pristak. Det vil i så fall være lurt å bruke litt tid på å finne ut av hvilke varmepumper som befinner seg hvor på prisskalaen.

Et godt tips er uansett å innhente flere tilbud når du skal kjøpe varmepumpe. På denne måten får du muligheten til å velge det billigste alternativet – du kan i hvert fall sammenligne prisene du får.