Kategorier
Varmepumpe

Så lønnsom er en varmepumpe

Det finnes en rekke forskjellige varmepumper ute på markedet. Hvor høy besparelsen er vil avhenge av hvilken type du har. Andre faktorer som påvirker er hvilket klima du bor i og hvor åpent eller lukket boligen din er innendørs.

Ved en luft til luft varmepumpe er det behov for en stor nok åpning mellom etasjene for at varmluften skal kunne sirkulere rundt i hele boligen. Hvor man plasserer varmepumpens innedel har derfor mye å si for lønnsomheten av varmepumpen. Varmen stiger oppover til andre etasje når varmepumpen plasseres i første, men det motsatte gjelder ikke. Strategisk plassering er derfor viktig for å utnytte varmepumpen mest mulig.

Klimaet du bor i vil ha innvirkning på hvor mye strøm du kan spare. Om du bor i et mildt klima er det klart mer å hente inn, enn om du bor i et kaldt klima. Dette er fordi luft til luft varmepumpene fungerer noe dårligere i tørt og kaldt vinterklima – og det er som regel da man trenger oppvarming som mest.  Men de beste varmepumpene fungerer helt ned til mellom – 20 til -25 grader. Altså spiller størrelse og varmeytelse på varmepumpen inn.

Luft til luft varmepumpe

Dersom vi ser på en luft til luft varmepumpe, er det mulig å spare omtrent 72 000 kroner i løpet av 15 år, gitt en enebolig som bruker 25 000 kWh i året og en strømpris på 1 kr per kWh. Enova støtter ikke denne formen for varmepumpe, men dersom du går til innkjøp av en væske til vann varmepumpe kan du søke om stønad på inntil 30 000 kr. På en slik varmepumpe vil man kunne spare inn 150 000 kroner i løpet av 20 års tid (levetid på varmepumpen). Denne formen for varmepumpe har for øvrig en større investeringspris.  Den siste formen for varmepumpe er luft til vann varmepumpe. Enova innvilger en støtte på inntil 20 000 kroner for denne formen for varmepumpe. Til sammenlikning med de to andre vil denne varmepumpen spare inn rundt 118 000 kroner i løpet av varmepumpens levetid på 12 til 15 år. Så hvilken du velger blir da opp til deg, og besparelsen blir deretter.