Kategorier
Varmepumpe

Så mye bråker en varmepumpe

Finnes et egentlig noen varmepumper som ikke lager så mye lyder?

Varmepumper er ikke akkurat kjent for å være lydløse, og det er ikke bare i din bolig det kan bety på utfordringer. Jo mer du betaler for varmepumpen, jo større sjanse er det for at du får den nærmere lydløst.

Plassering, plassering, plassering

Hvor mye en varmepumpe bråker er helt avhengig av hvilken modell det er og hvor mye styrke varmepumpa skal ha. Man trenger gjerne en veldig stor varmepumpe om man skal sørge for å varme opp en hel bolig og disse har gjerne kraftigere maskineri og dermed lager de også mer lyd. Det er gjerne lyd fra både inne og utedelen på en varmepumpe.

Jo mer du betaler for varmepumpen, jo mindre lyd vil den lage.
Plasseringen av varmepumpen er avgjørende for hvor mye støy du kommer til å høre.

Derfor er det greit å være bevisst på hvor man plasserer utedelen også. Man trenger faktisk ikke plassere den rett ved soveromsvinduet til naboen og ødelegge deres nattesøvn. Sånt blir det dårlig naboskap av. Plasser ikke varmepumpen på vegger av tre, fordi det vil bråke ettersom den kan vibrere noe. Derfor er det bedre å plassere den inntil grunnmur og gjerne på et stativ eller i et lite hus.

Tenk nøye før dere plasserer varmepumpa om den har lyd på innedelen også. Plasser den på et sted hvor lyden kan overdøves av vanlig aktivitet i boligen. Har du en arbeidsplass for eksempel så kan det være greit å ikke plassere noe der om du har vanskelig for å konsentrere deg. Sånne lyder og during kan rett og slett være intenst plagende.

Hvilket lydnivå kan du forvente?

Du bør lese over informasjon på et godt utvalg varmepumper når du skal kjøpe varmepumpe. I informasjonen vil du som regel finne ut hvilket nivå støyen til pumpen ligger på, og da er det lettere å bedømme hva som er aktuelt for deg. Er det slik at du er sensitiv for støy bør du velge lavest mulig desibelnivå. Et lydnivå på 0 til 2 dB er relativt stille. Noen vil reagere om støynivået kommer opp på 3 dB mens de fleste vil reagere når lydnivået er på 5-6 dB. Det er jo slik at jo kaldere det er, jo mer må maskineriet jobbe for å holde boligen varm og desto mer bråker den.