Kategorier
Varmepumpe

Plassering av innedel

Når du skal kjøpe varmepumpe er det ikke bare pris og type som spiller en rolle, hvor du plasserer varmepumpen har også mye å si. Det er både en innedel og en utedel som skal plasseres, og hvor disse blir plassert vil påvirke effektiviteten av varmepumpen. I tillegg vil en god plassering sikre komfort og at man sparer mest mulig energi.  Her fokuserer vi på plassering av inndelen.

Det finnes forskjellige type varmepumper. Ved en luft til luft varmepumpe bør innedelen plasseres i det rommet man oppholder seg mest og hvor det er en åpen planløsning. Varmepumpen bør med andre ord plasseres der varmebehovet er størst. Det er viktig at det er en åpen planløsning for at varmen skal kunne bre seg ut over hjemmet. Varmepumper er nemlig en punktoppvarmingskilde. Det vil altså si at du også må plassere innedelen i nederste etasje og i nærheten av åpen trapp for at varmen skal kunne bre seg til de andre etasjene i boligen. I tillegg må du tenke gjennom hvor innedelen skal plasseres med tanken på støy. Den er relativt stillegående, men noe lyd lager den likevel.

Det er to modeller av varmepumpens innedel: en veggmontert og en gulvmontert. Veggmontert er desidert den vanligste, men en gulvmodell kan være smart om du tenker at du ikke ønsker en varmepumpe montert høyt på veggen. Fordelen med gulvmodellen er at den er mer stillegående enn den veggmonterte. Ulempene ved å ha varmepumpen installert mot gulvet er at med tregulv i boligen kan det være fare for at gulvet vil tørke ut noe. Det er derfor en fordel med en veggmodell som er montert høyt oppe på veggen om du er redd for at dette kan skje i din bolig.

Til slutt så bør man plassere innedelen så nærme utedelen som mulig. Dette er fordi plasseringen av varmepumpens inndele i forhold til utedelen har betydning for hvor mye energi som er mulig å spare.