Kategorier
Varmepumpe

Luft til vann varmepumpe

Dette er den perfekte løsningen for deg som skal bygge nytt eller til større boliger som blokker og bygårder. Men hvorfor er det det?

Når man skal ha varme til større boliger gjelder det å få det så energieffektivt som overhode mulig, det er sånn borettslagene faktisk kan holde nede strømregningene og heller bruke penger på ting som faktisk betyr noe som lekeplasser, jevne gangveier, søppelcontainer hver måned og et fint grøntområde.

Hvordan fungerer luft til vann varmepumpen?

Kort fortalt så henter den energi fra uteluften og gir varmen inn i boligen via vannbåren gulvvarme, viftekonvektorer, radiatorer og tappevann. Varmepumpene vil gi deg tilbake 2.5-til 3.5 ganger mer varme enn den bruker strøm. Det kan være at du må ha noe tilleggsvarme på dager som det er ekstremt kaldt ute, men stort sett så vil det fungere bra og du vil ha jevn og god temperatur i boligen gjennom hele året. Selve varmepumpa varer som regel opp til 15 år på det meste, så lenge man vedlikeholder den og følger opp med service.

Luft til vann varmepumpe kan være kjekt i store hus.
Med luft til vann varmepumpe får du varme i radiatorer inne.

Hva med kostnadene?

Luft til luft varmepumpene er de billigste alternativene på markedet, mens luft til vann varmepumpene har større kostnader. Disse systemene kan koste opptil 130 000 kr men i løpet av 6 til 10 har du fått igjen den investeringen du har gjort. Men det er også mulig å få god støtte fra Enova om du skal ha varmepumpe. Husk at sjekke ut alternativene her, og gjør deg kjent med Enova sine støtteordninger.

Noen andre fordeler med denne varmepumpen er at den også kan brukes til kjøling om sommeren og den dekker også mesteparten av boligens behov for varmtvann. Det er ikke behov for boring eller graving, så derfor er det faktisk billigere enn å ta i bruk væske til vann varmepumpe.