Kategorier
Varmepumpe

Levetid på varmepumpe?

Hva er egentlig levetiden på en varmepumpe og kan du påvirke den på noe vis?

 

Når man først kjøper en varmepumpe som koster en god del, så vil man gjerne vite levetiden på den. Hvor lenge en varmepumpe holder er avhengig av flere faktorer. Hva slags varmepumpe er det? Hvilket merke og hvilken teknologi og ikke minst deler, bruker de? Så kommer det mest spennende punktet, nemlig hvor godt du vedlikeholder den.

Så hva er levetiden?

Levetiden på varmepumper kan variere fra 10 til 15 år, alt etter merke og kvalitet på varmepumpa selvfølgelig. En pumpe som har dårligere kvalitet vil kreve mer vedlikehold og gjerne også service flere ganger for å skifte deler som eventuelt blir ødelagt eller slitt. Det er viktig at du har autoriserte forhandlere som installerer og monterer varmepumpa slik at det gjøres etter retningslinjene. La gjerne de fortelle deg alt du trenger å vite om vedlikehold.

Vedlikehold og service

Dette er det mest avgjørende i forhold til hvor lang levetiden faktisk er. Hva som skal gjøres for vedlikehold er gjerne avhengig av flere ting. For det første er det selve designet på pumpen og hvordan den fungerer. Er det filter i pumpen så å disse renses en gang i måneden, gjerne oftere om det er folk i boligen som røyker eller om det er husdyr i boligen.

 

Om det er asmatikere eller andre som har sensitive luftveier og fort kan få infeksjoner, så bør filteret renses oftere. De fleste kan støvsuges eller vaskes inder springen på kjøkken eller bad. Det er også store filtre som ligger bak de mindre, og disse er spesialfiltre som gjerne bør skiftes en gang i året eller annen hvert år når dere har service på varmepumpa. Selve utedelen er det stort sett fagfolk som bør holde på med. Med andre ord så lønner det seg å få en god serviceavtale med din leverandør av varmepumpe.

 

Hør med dine leverandører hvilke produkter som har lengst levetid og hvilke de anbefaler til nettopp din bolig, da også med tanke på eventuelle allergier, røyk og husdyr. En pumpe som får mye partikler i seg gjennom dagene blir fortere slitt.

Vedlikehold og service av varmepumpe er viktig
Ta godt vare på varmepumpen og den vil leve lenge