Kategorier
Varmepumpe

Hva er varmefaktor?

En varmepumpe har mange viktige funksjoner, derfor leter vi forbrukere stadig etter markedets beste pumpe. Vet du hva varmefaktor er? Før du kjøper varmepumpe bør du kunne noe om nettopp dette.

Varmefaktor

Noen synes dette er litt vanskelig, og det er ikke så rart. Varmefaktor dreier seg om det tekniske ved en varmepumpe. Her skal du få en forhåpentligvis kort og enkel forklaring: Varmefaktor angir forholdet mellom varmepumpens avgitte varmeeffekt og varmepumpens tilførte effekt fra strømnettet.

Kalles også effektfaktor

Det kan hende du synes at dette er vanskelig å forstå, selv med den forklaringen du nettopp fikk. Varmeeffekt handler om hvor mye varme/energi som kommer ut av varmepumpen din, og hvor mye dette betyr for strømforbruket ditt.

Vær oppmerksom på at varmefaktor også kalles effektfaktor.

Funksjon er viktig

Når du skal kjøpe deg en varmepumpe er det viktig at du finner en som fungerer godt. Du bryr deg nødvendigvis ikke så mye om disse tallene du får oppgitt hvis det dreier seg om varmefaktor. Du skal være klar over at det er viktig, for det vil ha mye å si for forbruket ditt.

Noe som kanskje er enda viktige for deg, er å finne en varmepumpe du vet har såpass god funksjon at den kan varme opp hjemmet ditt, også om vinteren. Har du en stor bolig med flere etasjer, er du avhengig av en sterk varmepumpe.

Strømregningene

En av fordelene med å kjøpe seg varmepumpe er som kjent at man kan forvente at strømregningen blir mindre. Derfor er det mange som ser på det som en god investering og noe som vil lønne seg i lengden.

For strømregningene er dette med varmefaktor viktig. Et godt tips er derfor å legge dette til grunn når du skal velge. Snakk gjerne med leverandøren og be om å få hjelp til dette. De har heldigvis god greie på varmefaktor/effektfaktor!

Nytt inneklima viktigst

Selv om det er viktig å tenke på mange ulike faktorer ved en varmepumpe, er det aller viktigste at du får et nytt og bedre inneklima. Du skal derfor legge mest vekt på å finne en varmepumpe som kan gi deg den varmen du ønsker – og som i tillegg kan gjøre det svalt om sommeren.

Spør gjerne en leverandør om hjelp, og husk på at du skal be om tilbud fra flere steder. Da kan du spare penger!