Kategorier
Varmepumpe

Slik fungerer vannbåren varme

Vurderer du å skaffe deg vannbåren varme enten til egen bolig eller til blokk, rekkehus eller andre boliger med mange enheter? Her får du litt informasjon om hva vannbåren varme er.

Er det sånn at du skal legge inn vannbåren varme i et privathus kan du få inntil 10 000 kr i støtte til dette. Det er bare en av de mange støtteordningene som er tilgjengelige for de som ønsker å gjøre sin bolig mer miljøvennlig og spare på strømmen samtidig. Men hva er egentlig vannbåren varme?

Jevn varme i hele huset

Vannbåren varme er rett og slett bruk av vann som varmekilde i rør eller radiatorer som er plassert rundt i boligen. Vannet blir varmet opp og avgir derfor varme og nettopp det at man ikke bruker for eksempel peis eller andre former for oppvarming som gir mye støv og askepartikler, gjør at dette er veldig gunstig for blant annet allergikere. Hver boenhet har termometer som de kan bruke til å styre varmen i boligen og de fleste steder er det muligheter for å styre dette i hvert rom. Alt i alt sparer du strøm og du slipper å tråkke ut av senga på iskaldt gulv om morgenen, eller svette som en gris til du våkner opp. Det er også med å forbedre søvnkvaliteten til de i boligen.

Noen av fordelene?

Noen har vi nevnt allerede som for eksempel jevn varme og at man sparer på strømmen. Det er en veldig miljøvennlig måte å varme opp boligen på ettersom det er en fornybar energikilde. Det er også en form for varme som er med å bidra til bedre bokomfort for mennesker som lever med aller, astma eller andre luftveis sykdommer som påvirkes av støv og andre partikler i luften. Så om det er slik at man skal gjøre en større oppgradering av boligen eller bygge nytt, kan og bør man vurdere vannbåren varme som et godt alternativ til andre alternativer til oppvarming. Kostnadene på å få et vannbårent system ligger på 800-950 kr pr kvadratmeter, så her lønner det seg å sjekke ut de forskjellige leverandørene og prisene de opererer med.

Vannbåren varmepumpe
Vannbåren varme er naturlig bruk for oppvarming